Omschrijving

Maarten Van Severen was gepassioneerd door eten, zowel door het voedsel op zich, als door het ritueel. Gedurende de jaren verzamelde hij verschillende bestekken en vreemdsoortige gebruiksobjecten uit verschillende landen en culturen, nog voor zijn zoektocht naar het ontwerpen van een bestekset begon. In 2003 tekende hij een mes, een vork en een lepel die hij uit drie verschillende materialen wilde laten vervaardigen. Hij experimenteerde daarbij met nieuwe technieken en toepassingen, zoals bijvoorbeeld zirconium keramiek voor de messen, wat ontwikkeld is voor ruimtereizen, of titanium voor de vork, wat vooral gebruikt wordt in de medische wereld. De lepels werden afgewerkt met een urushilak. Na een eerste positief contact met Alessi in 2004, werd uiteindelijk besloten om samen te werken met When Objects Work (WOW), gezien deze Belgische producent een zeer hoogstaande technische kwaliteit kon garanderen. De lepels bijvoorbeeld werden door de inwoners van een volledig Japans dorp in 65 lagen met de hand geschilderd.
‘Hybrid Cutlery’ is een editie van 999 oplagen. Maarten Van Severens fascinatie voor eten bracht hem niet alleen tot het ontwerp van een bestek. Hij vergeleek het proces van het ontwerpen graag met koken en zijn hele oeuvre stond in het teken van samen tafelen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een groot deel van zijn ontwerpen keukens zijn, zoals bijvoorbeeld het ‘keukenpaviljoen’ voor de traiteur Boxy (2000-2005), of de keuken in de befaamde Woning Lemoine, in Floriac bij Bordeaux (1997-1999), in samenwerking met OMA/Rem Koolhaas.
 Tijdens verschillende workshops wereldwijd gaf Van Severen graag de opdracht aan studenten om rond eten te werken. De titel van de tentoonstelling, ‘Food and tools for food’ is dan ook geïnspireerd op de titel van een boekje dat Maarten Van Severen ter inspiratie meegaf aan zijn studenten aan de universiteit van Barcelona, bij het realiseren van hun eerste opdracht. Ook het nooit eerder getoonde ‘Rokje in zalmhuid’ (2002) is een direct voortvloeisel van Van Severens passie voor eten.
Tijdens het evenement ‘Maart DesignMaand’ zullen verschillende ontwerpen, ontwerptekeningen, maquettes en inspiratiebronnen te zien zijn bij Hoet Bekaert Gallery. Daarnaast tonen kunstenaars Kelly Schacht en Matthieu Ronsse voor de gelegenheid een werk dat geïnspireerd is op het oeuvre van Maarten Van Severen.
Tijdens de tentoonstelling worden drie weekends lang enkele van Van Severens favoriete maaltijden geserveerd: bloedworst met appelmoes, soep met brood en een salade folle. Op zondagmiddag worden die gerechten geprepareerd door zijn kinderen en vrienden.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: